Het up-to-date houden van je RI&E en plan van aanpak is key
Sinds 2 jaar is Celine Heimans Coördinator Health & Safety bij Vakantiepark Klein Vaarwater op Ameland. Vier jaar geleden hoorde ze via de BHV-instructeur voor het eerst over de risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) en dat werkgevers verplicht zijn deze te hebben. Het feit dat het verplicht is, maakte dat ze besloot in het onderwerp te duiken. Ze deelt haar ervaring graag met andere bedrijven.
Na het horen van de RI&E-verplichting, besloot Celine samen met haar collega Hans van Houten aan de slag te gaan met de RI&E binnen Klein Vaarwater. Ze besefte zich maar al te goed dat de RI&E haar tijd zou gaan kosten. Ook realiseerde ze zich dat ze arbeidsrisico’s zou gaan ontdekken die ze zelf over het hoofd had gezien: “Dat is toch een soort realitycheck, vandaar dat ik er met gemengde gevoelens in stapte”.
Een RI&E geeft rust
Celine: “Inmiddels ben ik een paar jaar verder en sta ik compleet achter de verplichting van de RI&E. Een RI&E zorgt ervoor dat je gerichter en bewuster aan de slag kan met veiligheid binnen een bedrijf. Ook geeft een RI&E rust en zorgt het ervoor dat personeel veilig aan de slag kan. Als werkgever heb je ook gewoon die verantwoordelijkheid naar je personeel, bezoekers en gasten. Dus, ja het kost tijd, maar het is belangrijk om dit prioriteit te geven.”
Geen goed overzicht van de risico’s
Klein Vaarwater laat de RI&E opstellen door een extern bedrijf, dat veel ervaring heeft met het opstellen van RI&E’s voor bedrijven. Voordat ze aan de slag ging met de RI&E had Celine geen goed overzicht van de risico’s: “Eigenlijk deden we maar wat. Er was BHV, maar aan andere risico’s werd niet gedacht. Nadat de externe partij onze inventarisatie had gedaan, ontving ik een kant-en-klaar plan van aanpak waarmee ik aan de slag kon. Dit plan maakte concreet wat er moet gebeuren en daardoor voelde het behapbaar. Bijvoorbeeld dat wasmachines en drogers op inlaadhoogte moeten staan i.v.m. met het vele bukken als hij op de grond staat. Celine ziet ook echt dat het personeel na de RI&E bewuster met het werk en de veiligheid bezig is. Ze weten beter waarom ze dingen doen en hoe ze ze doen.””
Celine’s belangrijkste tip aan andere ondernemers:
Als je de middelen hebt, laat je dan je RI&E opstellen door een extern bedrijf en ga daarna zelf aan de slag met het plan van aanpak. Dat is objectiever en zo krijg je meer risico’s aan het licht.
Betrek collega’s bij het proces
Celine is blij met de hulp van de externe partij. Een externe partij kan je helpen met de eerste stappen en met het coachen in het betrekken van de medewerkers in je bedrijf. Dat is de grootste uitdaging, vaak wordt op de werkvloer gezegd: “het gaat toch goed, waarom moet het ineens anders?”. Daarin speelt onwetendheid een grote rol. Het is belangrijk om medewerkers mee te krijgen. Wat is een RI&E en waarom is het belangrijk? Celine: “Er zijn altijd kritische collega’s, maar inmiddels zijn er ook veel collega’s die input geven en met je meedenken. Dat is heel waardevol en maakt je RI&E alleen maar beter.”
Een RI&E als rode draad
Inmiddels is de RI&E en het up-to-date houden ervan een rode draad in haar werkzaamheden. Ze checkt wekelijks of de actiepunten goed zijn opgepakt, informeert het personeel of gaat langs op locatie. De meeste collega’s pakken het goed op en blijven meedenken, al blijf je criticasters houden. Celine: “Ik blijf er gewoon op hameren. Als de RI&E op de plank blijft liggen, heeft niemand er wat aan. Je moet ermee aan de slag blijven.”
Zelf aan de slag
Voor ondernemers die zelf aan de slag willen met de RI&E wijst Route naar RI&E de weg.