Gebruik (digitale) RI&E-Instrumenten
Om in aanmerking te komen voor toetsingsvrijstelling moet u vallen onder de branche van het betreffende instrument. Weet u niet onder welke branche uw bedrijf valt? Op het Ondernemersplein vindt u ook een overzicht van brancheorganisaties aan de hand van beroepen. Op deze link naar CBS kunt u bijv via zoeken op hierarchie vinden onder welke sector uw bedrijf valt.
Voor inhoudelijke vragen over het RI&E instrument kunt u contact opnemen met de branchevereniging zelf. Contactgegevens staan vermeld op de pagina van het instrument onder het tabblad RI&E instrumenten
Voor technische vragen over digitale instrumenten die aangeboden worden via instrumenten.rie.nl (het OiRA systeem), bijvoorbeeld wanneer er bij het invullen iets niet goed leesbaar of invulbaar is, kunt u contact opnemen met de helpdesk van het Steunpunt RI&E.
Voor technische vragen over RI&E-instrumenten die aangeboden worden via een externe website, kunt u contact opnemen met de branchevereniging zelf. Contactgegevens staan vermeld op de pagina van het instrument onder het tabblad RI&E instrumenten.
Lees hier meer over de RI&E instrumenten die op de website staan van het Steunpunt RI&E.
Dit antwoord geldt alleen voor de OiRA instrumenten, te herkennen aan het webadres: https://instrumenten.rie.nl. Voor vragen over inloggen/registreren van andere instrumenten, neem contact op met de beheerder van dat instrument.
Om een RI&E te kunnen starten moet u zich eerst registreren met uw emailadres en een wachtwoord. Deze kunt u vervolgens meteen gebruiken om in te loggen en de RI&E in te vullen (er wordt geen bevestigingsmail verzonden.)
Elke volgende keer dat u inlogt, komt u automatisch bij uw eigen RIE.
Uw RIE en/of inloggegevens zijn privé en zijn niet zichtbaar voor anderen.
Dit antwoord geldt alleen voor de OiRA instrumenten, te herkennen aan het webadres: https://instrumenten.rie.nl. Voor vragen over wachtwoorden van andere instrumenten, neem contact op met de beheerder van dat instrument.
Op de inlogpagina kunt u klikken op ‘Ik ben mijn wachtwoord vergeten’ waarna er een mailbericht met het wachtwoord naar uw emailadres wordt verzonden. Let op: bij een wachtwoordaanvraag moeten alle letters van het mailadres in kleine letters. Bij gebruik van hoofdletters kunt u een melding krijgen dat het account niet bestaat.
Dit antwoord geldt alleen voor de OiRA instrumenten, te herkennen aan het webadres: https://instrumenten.rie.nl. Voor vragen over wachtwoorden van andere instrumenten, neem contact op met de beheerder van dat instrument.
1) Wijzig emailadres:
Na het inloggen (met huidig emailadres en wachtwoord) vindt u rechtsboven onder uw mailadres een uitklap menu waaronder de mogelijkheid: ‘wijzig e-mailadres’. Vul uw nieuwe emailadres in + uw huidige wachtwoord. U ontvangt een mailbericht op uw nieuwe emailadres. Klik in dat bericht op de betreffende link om de wijziging te bevestigen.
Let op: vanaf dat moment is het nieuwe emailadres ook uw nieuwe inlog naam.
2) Wijzigen wachtwoord:
Na het inloggen vindt u rechtsboven onder uw mailadres een uitklap menu waaronder de mogelijkheid: ‘wachtwoord veranderen’. Vul uw huidige wachtwoord in en vervolgens het nieuwe wachtwoord (2x); klik op Bewaar wijziging; uw wachtwoord is gewijzigd.
NB. Indien u zowel uw emailadres als uw wachtwoord wilt wijzigen is het eenvoudiger om eerst uw email te wijzigen en daarna pas uw wachtwoord aan te passen.
Dit antwoord geldt alleen voor de OiRA instrumenten, te herkennen aan het webadres: https://instrumenten.rie.nl. Voor vragen over opslaan van andere instrumenten, neem contact op met de beheerder van dat instrument.
Opslaan gebeurt automatisch. Als u begint met het invullen van de RI&E hoeft u deze niet in een keer af te maken. U kunt op elk moment stoppen en later weer verder gaan of wijzigen. Elke keer dat u op Volgende onder aan de pagina klikt wordt uw RIE opgeslagen. Ook als u op Uitloggen klikt, worden uw gegevens opgeslagen. Als u vergeet uit te loggen worden de gegevens ook opgeslagen als u stopt met de RI&E, maar wegens veiligheidsredenen is het beter om officieel uit te loggen.
Dit antwoord geldt alleen voor de OiRA instrumenten, te herkennen aan het webadres: https://instrumenten.rie.nl. Voor vragen over uitprinten/opslaan bij andere instrumenten, neem contact op met de beheerder van dat instrument.
Bij het 2e tabblad in de RIE [Inventarisatie] vindt u de link naar de volledige RIE (= alle vragen). Via de knop “Lijst met alle risico’s printen” kunt u alle vragen printen.
In eerste instantie staat er bij elke vraag ‘dit risico is nog niet beoordeeld’, maar als u de RIE al gevuld heeft worden hier ook de antwoorden zichtbaar.
NB. Indien bij een hoofdstuk geen vragen zichtbaar zijn, betreft dit een filtervraag. In de RIE kunt u bij Inventarisatie aangeven of dit hoofdstuk voor u van toepassing is. U doet dit door op JA te klikken bij de eerste vraag van dat hoofdstuk (bijv. ‘Heeft u een magazijn?’, ‘Zijn er gevaarlijke stoffen aanwezig?’). Daarna klikt u op de button “volgende’. Vervolgens worden alle vragen van dat hoofdstuk zichtbaar in de lijst met alle risico’s.
Het Plan van Aanpak bevat alle openstaande knelpunten/risico’s, oftewel alle vragen waarbij u NEE heeft ingevuld. Binnen sommige branches worden ook de Top-5 risico’s zichtbaar in het Plan van Aanpak ook al heeft u deze vraag met JA beantwoordt. Top-5 risico’s herkent u aan de toelichting onder de titel. Dit risico is binnen uw branche een bekend knelpunt/risico en in het Plan van Aanpak kunt u aangeven hoe u dit gaat aanpakken of onder controle houdt (bijv. bij beroepsziekten).
Dit antwoord geldt alleen voor de OiRA instrumenten, te herkennen aan het webadres: https://instrumenten.rie.nl. Voor vragen over uitprinten/opslaan bij andere instrumenten, neem contact op met de beheerder van dat instrument.
Na invullen van de bedrijfsgegevens onder het tabblad Rapportage klikt u onderaan de pagina op Volgende waarna zich een pagina opent waar diverse rapportages kunnen worden gedownload en uitgeprint. Het Plan van aanpak kan als worddocument worden opgeslagen en uitgeprint. Ook is het mogelijk om hier de actielijst als excel bestand te downloaden.
Dit antwoord geldt alleen voor de OiRA instrumenten, te herkennen aan het webadres: https://instrumenten.rie.nl.
Sinds oktober 2010 worden de gegevens van uw RI&E opgeslagen op een centrale server en kunt u deze opvragen en bewerken door in te loggen. Indien u vóór oktober 2010 een RI&E in ons systeem heeft gemaakt, kunt u kunt eenvoudig uw ‘oude’ RI&E inladen in het nieuwe systeem:
- Na het inloggen klikt u onderaan de pagina op ‘via dit formulier inlezen’.
- U klikt op de knop ‘Browse/Blader’ en zoekt het bestand op uw computer.
- Meestal staat dit bestand in de directory Mijn Documenten (bij Explorer) of in Mijn Documenten/downloads (bij Mozilla Firefox) en lijkt op ‘RIE_naam_datum.xml (bijvoorbeeld: RIE_groothandel_2010021530.xml)
- Klik dit bestand aan en klik op ‘Openen’ in het schermpje (dit scherm sluit zich).
- Klik op ‘Upload’ onderaan de RI&E-pagina.
- De inhoud van de RI&E wordt ingeladen en u kunt verder met invullen.
Dit antwoord geldt alleen voor de OiRA instrumenten, te herkennen aan het webadres: https://instrumenten.rie.nl.
De helptekst van de RIE is altijd actueel en daar vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen per onderdeel/hoofdstuk. Ook eventueel bekende foutmeldingen worden daar vermeld tot het probleem is opgelost.
Dit antwoord geldt alleen voor de OiRA instrumenten, te herkennen aan het webadres: https://instrumenten.rie.nl.
Een aantal branches linkt direct naar een nieuwe (lege) RI&E waardoor het lijkt of u nog niets ingevuld heeft. Voor een overzicht van uw ingevulde RI&E’s logt u in op https://instrumenten.rie.nl. Bent u al ingelogd? Klik dan op het driehoekje naast de naam van de geopende RI&E linksboven in het scherm.
Een RI&E instrument kan, naast de al bestaande erkenning voor het instrument, ook een erkenning dragen voor de Covid-module die is opgenomen in het erkende RI&E instrument. Wat dit betekent voor het bedrijf zie je onder het tabblad Instrumenten.
Dit antwoord geldt alleen voor de OiRA instrumenten, te herkennen aan het webadres: https://instrumenten.rie.nl. Voor vragen over privacy bij andere instrumenten, neem contact op met de beheerder van dat instrument.
Anders dan het Europese OIRA-systeem maakt het Steunpunt RI&E-instrumenten gebruik van een lokaal geïnstalleerd OiRA RI&E-systeem met een eigen database. Noch het Steunpunt RI&E-instrumenten, noch haar deelnemende partijen, noch brancheorganisaties, noch anderen hebben toegang tot de gegevens over:
- De geregistreerde gebruikers van een instrument
- De inhoud van de ingevulde RI&E
- Het plan van aanpak
U kunt hier uw vraag stellen aan het secretariaat van het Steunpunt RI&E-instrumenten.