De RI&E is niet voor niets wettelijk verplicht. Wie hem niet uitvoert, is waarschijnlijk ook niet actief bezig met het veilig en gezond houden van het bedrijf. Niet bezig met de kans op ongelukken en verzuim, en de gevolgen daarvan. Hoe ingrijpend die gevolgen kunnen zijn, moet u maar vragen aan een ondernemer die het heeft meegemaakt: een claim van een werknemer bij een ongeluk of beroepsziekte. En wat dat betekent voor het imago van het bedrijf.
Inspectie SZW let overal op
Inspectie SZW controleert namens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of bedrijven zich aan de Arbo-wetgeving houden. De inspecteur controleert op de werkomstandigheden in het bedrijf. Maar hij controleert ook of er een RI&E met bijbehorend plan van aanpak aanwezig is.
De Inspectie SZW vraagt bij iedere inspectie naar de RI&E en het plan van aanpak van de arbeidsorganisatie. Als dat niet in orde blijkt te zijn kan de Inspectie SZW de organisatie een waarschuwing geven om het e.e.a. binnen een bepaalde tijd in orde te maken. Eventueel kan de Inspectie SZW de arbeidsorganisatie een zogenaamde ‘eis tot naleving’ geven op basis van artikel 27 van de Arbowet. Dit betekent dat de Inspectie SZW precies aangeeft op welke wijze de arbeidsorganisatie invulling moet geven aan de verplichting tot het maken van de RI&E. Bij die ‘eis tot naleving’ wordt ook aangegeven binnen welke termijn de arbeidsorganisatie aan die eis moet voldoen (art. 27, lid 2, Arbowet).
Als de arbeidsorganisatie de RI&E echt niet op orde heeft of krijgt dan kan de Inspectie SZW ook een bestuurlijke boete geven. Artikel 33, lid 1 van de Arbowet bepaalt expliciet dat de Inspectie SZW ook een bestuurlijke boete kan geven voor het niet naleven van artikel 5 Arbowet inzake de RI&E.
Zie hier de Basisinspectiemodule Arbozorg. In dit document staat uitgebreid beschreven waar een inspecteur van I-SZW op let bij een bedrijfsbezoek.
De te betalen boetes zijn (mede) afhankelijk van de grootte van het bedrijf. In deze bijlage het overzicht van de bestuurlijke boetes voor het niet (goed voor elkaar) hebben van een RI&E (Artikel 1, lid 8, Beleidsregel boeteoplegging arbeidsomstandighedenwetgeving). In de tabel in de bijlage bij deze Beleidsregel wordt het zogenaamde boetenormbedrag (categorie normbedrag 5) vastgesteld voor het ontbreken van een RI&E op € 4.500 en voor het ontbreken van het Plan van Aanpak op €3.000.